Te-ai întrebat vreodată de ce majoritatea restaurantelor se închid în primii ani de la deschidere? Conform unui studiu făcut de Ohio State University, la nivel mondial 60% dintre restaurante își schimbă proprietarul în primul an de la deschidere și 80% dau greș și se închid în primii 5 ani. Interesant este că sunt  foarte puține alte business-uri care au o astfel de rată de eșec. Încă de la început putem să fim de acord că nu este vorba despre o singură greșeală atunci când vorbim de eșecul unui restaurant. În general, există mai multe probleme la mijloc, ce afectează într-un final business-ul în mod vital.

Hai să analizăm, pe rând, principalele 10 motive din cauza cărora restaurantele se închid în primii 3 ani de la deschidere.

1.Amplasarea nepotrivită

O amplasare aleasă greșit este unul dintre principalele motive (dacă nu cel mai important) care duce un restaurant la faliment. O vizibilitate scăzută pentru trecători, lipsa locurilor de parcare, traficul pietonal scăzut sunt doar câteva din problemele cauzate de o amplasare nepotrivită a restaurantului.

2. Patronii neimplicați

Doar pentru că tu ești patronul, nu înseamnă că nu trebuie să muncești. Ba dimpotrivă! În cele mai multe cazuri, trebuie să muncești chiar mai mult decât angajații tăi. Mulți își deschid restaurant gândindu-se că vor plăti un manager care să se ocupe de tot, în timp ce ei vor putea să aibă cât timp liber vor, așteptând să vina banii. Nimic mai greșit!

3.Manageri nepregătiți 

Alegerea unui manager este un proces extrem de important. În cele mai multe cazuri, patronii angajează pe cineva despre care cred că va fi un excelent manager doar pentru că are un CV captivant. Câteva luni mai târziu vezi că, pe lângă faptul că nu se ocupă așa cum trebuie de restaurant, îți și îndepărtează angajații, consumă întotdeauna din resursele restaurantului fără să plătească sau chiar fură. De aceea, trebuie să fii atent în cine ai încredere și cui îi lași pe mână afacerea ta.

4.Nu plătești taxele

Toate taxele și impozitele neplătite se vor revărsa asupra ta din cauza penalităților și amenzilor.  Ba mai mult, autoritățile ți-ar putea închide temporar sau definitiv afacerea.

5.Servirea clienților

O servire slabă este unul dintre cele mai evidente motive pentru închiderea celor mai multe restaurante. Atât servirea clienților, cât și calitatea produselor reprezintă condiții esențiale pentru ca un restaurant să rămână deschis.  De aceea, nu trebuie să te ferești de feedback-ul clienților. 

6.Nu urmărești fluxul banilor

Indiferent de ceea ce promovează băncile, banii cash sunt cei mai importanți. De aceea, este extrem de necesar ca un restaurant să-și monitorizeze fluxul banilor cash. Asigură-te că ai întotdeauna suficienți bani cash pentru a acoperi plata facturilor și a diferitelor cheltuieli de zi cu zi. Dacă suma din contul tău se apropie de 0, trebuie să intervii cu niște metode de economisire.

7.Personal în exces 

În foarte multe restaurante întâlnim o mulțime de angajați, majoritatea neavând o ocupație exactă și încercând permanent să-și găsească ceva de lucru, fără un scop precis. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul în care proprietarul nu petrece suficient timp în restaurant și nu știe exact de cât personal are nevoie. În cele mai multe dintre aceste cazuri, personalul ar putea fi redus la o treime, fără să afecteze în vreun fel servirea clienților.

8.Lipsa strategiilor de marketing 

Pe măsură ce tot mai multe restaurante se deschid, publicitatea și marketingul sunt ambele secretul în stabilirea reputației unui nou restaurant și, bineînțeles, în atragerea clienților.

9.Lipsa cunoștințelor de food cost

Să știi ce valoare să dai produselor din meniul tău este primul pas spre profit. Majoritatea oamenilor știu că fructele de mare sunt mai scumpe decat puiul sau că vita este mai scumpă decat porcul, însă cam aici se oprește totul. Pentru ca un restaurant să aibă succes, trebuie să știi mult mai mult de atât, pentru a calcula corect un food cost.

10.Cheltuieli excesive înainte de deschidere

În funcție de tipul de restaurant pe care ți-ai propus să îl deschizi, e posibil să ai nevoie de o sumă undeva între 50 000 și 100 000 de euro. De aceea nu este recomandat să te arunci și să cumperi echipamente și obiecte de mobilier prea scumpe. De asemenea, evită să faci angajări până aproape de ziua deschiderii.